Category Blog
Insluitende lezer gebruiken
Toegankelijkheid in technologie wordt steeds belangrijker, en Microsoft speelt hierin een pioniersrol met tools zoals de Insluitende Lezer in Microsoft Word. Deze functie is ontworpen om lezen en tekstbegrip gemakkelijker te maken voor mensen met leesproblemen, visuele beperkingen of leerstoornissen zoals dyslexie. Maar ook voor iedereen die zijn leeservaring wil verbeteren, is de Insluitende Lezer een krachtig hulpmiddel. In deze blogpost bespreken we wat de Insluitende Lezer is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

Insluitende lezer aanzetten
bron: Microsoft

Wat is de Insluitende Lezer?

De Insluitende Lezer (Immersive Reader) is een ingebouwde tool in Microsoft Word, die teksten toegankelijker maakt door de manier waarop ze worden weergegeven aan te passen. Het helpt gebruikers om gefocust en efficiënter te lezen door tekst te isoleren en aanpassingen te bieden zoals voorlezen, achtergrondkleuren wijzigen, woordsoorten markeren en spatiëring te veranderen. Het is met name nuttig voor mensen met:

  • Dyslexie
  • Aandachtsproblemen (zoals ADHD)
  • Beperkt gezichtsvermogen
  • Andere leesmoeilijkheden

Hoe werkt de Insluitende Lezer?

Het gebruik van de Insluitende Lezer in Microsoft Word is eenvoudig. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

1. Tekst voorlezen

De lezer kan tekst laten voorlezen, waarbij je kunt kiezen uit verschillende snelheden en stemmen. Dit is vooral handig voor mensen met leesproblemen, maar ook voor iedereen die liever luistert dan leest.

Tekst voorlezen
Bron: Microsoft

2. Aanpassen van tekstweergave

Gebruikers kunnen de tekstgrootte, lettertype en spatiëring naar wens aanpassen. Deze visuele aanpassingen helpen bij het verminderen van visuele stress en verbeteren de leeservaring.

3. Focus op één regel

Met de functie “Regelfocus” wordt steeds slechts één regel of een klein aantal regels tegelijk weergegeven. Dit zorgt voor een rustige en geconcentreerde leeservaring.

Lijn focus
Bron: Microsoft

4. Woordsoorten markeren

De Insluitende Lezer kan grammaticale elementen zoals werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden visueel onderscheiden door ze te markeren in verschillende kleuren. Dit is vooral handig voor taalstudies of voor mensen die moeite hebben met grammaticale structuren.

5. Syllabes weergeven

Een andere nuttige functie is de mogelijkheid om woorden in syllabes te splitsen. Dit helpt lezers die moeite hebben met langere woorden of nieuwe termen.

Lettergrepen
Bron: Microsoft

Voordelen van de Insluitende Lezer

De Insluitende Lezer biedt voordelen voor een breed scala aan gebruikers:

  • Toegankelijkheid: Het maakt teksten toegankelijk voor mensen met leesproblemen of visuele beperkingen.
  • Onderwijs: Voor studenten die moeite hebben met begrijpend lezen, biedt het een manier om beter te begrijpen en te focussen op teksten.
  • Talen leren: De grammatica- en voorleesfuncties zijn ideaal voor mensen die een nieuwe taal leren.
  • Productiviteit: Ook voor professionele gebruikers kan het handig zijn om lange documenten te laten voorlezen of beter te concentreren op de inhoud.

Conclusie

De Insluitende Lezer van Microsoft Word biedt een geweldige manier om lezen toegankelijker en prettiger te maken voor iedereen. Of je nu dyslexie hebt, moeite hebt met concentratie, of gewoon je leeservaring wilt verbeteren, deze functie kan je enorm helpen. Microsoft blijft met deze en andere tools zoals Copilot en Power Automate de norm zetten op het gebied van inclusieve technologie en productiviteit.

Heb je al gebruik gemaakt van de Insluitende Lezer? Probeer het vandaag nog en ervaar het verschil!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
Platform samenwerkingen
Wij werken met